Als bedrijven vastgoed willen aanschaffen kan dat met behulp van een hypotheek voor ondernemers. Met dit soort type hypotheken wordt tot 70 procent van de waarde van het vastgoed geleend. Voor deze hypotheken moet uiteraard rente worden betaald. Helaas is er geen sprake van een vast rentepercentage. Dat komt doordat de rente is opgebouwd uit 2 componenten. De ene component is de basisrente, een vast percentage. De andere component is een risico-opslag. Die is afhankelijk van de kenmerken van het bedrijf dat de hypotheek voor ondernemers afsluit. De hypotheekverstrekker bepaalt de hoogte van de risico-opslag.
Gevoel van oneerlijkheid
Het is niet vreemd dat er ondernemers zijn die een gevoel van oneerlijkheid ervaren bij de bepaling van de risico-opslag van een hypotheek voor ondernemers. Dat komt doordat er aspecten een rol spelen waar zij geen invloed op hebben. Bedrijven die het economisch voor de wind gaat kunnen bijvoorbeeld rekenen op een lage risico-opslag. Ook bedrijven die al een lange tijd actief zijn betalen een lager percentage risico-opslag. Een jong bedrijf, dat van een hypotheek voor ondernemers gebruik wil maken, betaalt bijna per definitie altijd een hoger percentage risico-opslag dan een gerenommeerd bedrijf, dat al vele jaren actief is.
Aflossingstermijn
Bedrijven hebben geen invloed op de hoogte van de risico-opslag, maar wel op het maandbedrag dat wordt afgelost. Door te kiezen voor een zo hoog mogelijke maandelijkse aflossing is de lening het snelst afbetaald. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat de minimum looptijd van 5 jaar in acht wordt genomen. In de praktijk kiezen de meeste bedrijven ervoor om een hypotheek voor ondernemers af te sluiten met een looptijd van 10 – 15 jaar. Een enkele keer wordt gewerkt met een looptijd van 20 jaar, maar dat is een uitzondering.
Aflossingsbedrag
Bij het afsluiten van een hypotheek voor ondernemers kan worden gekozen voor een annuïteitenhypotheek en voor een lineaire hypotheek. Er zijn nog meer varianten, maar die worden maar zelden gebruikt. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag betaald, dus een vast deel aan rente en een vast deel aan aflossing. Bij een lineaire hypotheek wordt elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing betaald, maar een steeds lager wordend bedrag aan rente. Dat komt doordat de hoofdsom steeds verder wordt afbetaald. Per saldo zal het totale bedrag dat per maand moet worden betaald tegen het eind van de aflossingsperiode dus dalen.
Aanvullende leningen
Als een bedrijf een pand koopt is het niet voldoende om daar alleen een hypotheek voor ondernemers voor af te sluiten. Met zo’n hypotheek kan maximaal 70 procent van de waarde van het pand worden gefinancierd. Voor de overige kosten en de resterende 30 procent moeten extra geldbronnen worden gevonden. Die kunnen bestaan uit eigen vermogen, maar er zijn ook allerlei andere opties. Tegenwoordig wordt regelmatig gebruik gemaakt van crowdfunding om een deel van het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Naast de koopsom voor het pand moet er ook geld zijn voor verzekeringen, onderhoud, belastingen en exploitatiekosten.
Tip: Finaforte